Tyrkiske morgenmadsretter

Det tyrkiske køkken er måske kendt for sine kebab og mezes, men der er ét aspekt af tyrkisk madkultur, der altid fanger madelskernes opmærksomhed: Tyrkisk morgenmad.

Den mest almindelige type tyrkisk morgenmad, en besøgende i Tyrkiet ville spise, er serpme kahvaltı, som oversættes til "morgenmadspålæg", da de fælles tallerkener spredes ud i hver ende af bordet for at nydes i ro og mag.

På et typisk tyrkisk morgenbord vil du finde en række oste, oliven, syltetøj, grøntsager, brød og små tallerkener med speget kød, alt sammen forankret omkring en lækker æggeskål, hvilket resulterer i, hvad der i sandhed er en eftermiddagsfest. Selvom indholdet af en tyrkisk morgenmad kan variere, er hver serpme kahvaltı altid et syn at se. Her er nogle af de iøjnefaldende retter, du helt sikkert bør prøve på dit næste tyrkiske morgenmadseventyr.

Sucuklu Yumurta

Mens speget kød såsom pølse er et almindeligt syn på mange europæiske morgenborde, ligner ingen helt den tyrkiske sucuk. Sucuk, eller sujuk, er lavet af oksekød og blandet med hvidløg og andre krydderier under gæringsprocessen for en stærk, velkrydret smag. Smid noget sucuk i en gryde med lidt smør og æg kogt over lav varme, og hvad du har, er tyrkisk sucuklu yumurta, en velsmagende morgenmadsret med højt proteinindhold.

Menemen

Hvis sucuklu yumurta er for tung til en æggeskål at basere dit tyrkiske morgenbord på, kan du prøve menemen. Menemen er en traditionel tyrkisk morgenmadsret bestående af æg, tomater, grøn peberfrugt og forskellige duftende krydderier stuvet i olie og ofte serveret i en kobberpande til at dele med alle ved bordet. Speget kød, men oftere tilsættes hvid ost eller kaşar ost for en mere hjertelig ret. Resultatet er en cremet, rig puré med tomatsmag, som du kan smøre på din toast eller simit, tyrkiske bagels toppet med ristet sesam.

Çılbir

En anden æggeskål, der ofte ses ved tyrkiske morgenmadsborde, er çılbır. Til çılbır serveres pocherede æg på en bund af hvidløgsyoghurt, ofte toppet med peberinfunderet smør. Çılbır var en favorit blandt de osmanniske sultaner, og dens rige tekstur gør den stadig til en populær tallerken til enhver tyrkisk morgenmad.

Pisi

Mens traditionelt brød er en selvfølge på ethvert tyrkisk morgenbord, er pişi i dag en anderledes delikatesse. Pişi er simpelthen stegt dej lavet med mel, gær, mælk, æg, smør, salt og sukker. Det kunne simpelthen beskrives som en velsmagende doughnut. Spises sammen med en række forskellige oste, syltetøj (reçel) eller hasselnøddechokoladepålæg giver dig den perfekte kombination af søde og salte smage.

Kuymak

Kuymak, en anden ret, der hovedsageligt kombineres med brød, er en velsmagende blanding af majsmel, smør og smeltet ost. Kuymak er en almindelig morgenmadsspecialitet i Sortehavsregionen i Türkiye. For at sikre, at kuymak er kogt ordentligt, skal du kontrollere, om der er lange strenge af smøragtig ost, der strækker sig fra din gaffel. Kuymak er et af de mest dekadente tyrkiske morgenmadspålæg og uden tvivl den perfekte løsning til en tom mave.

Efterhånden som det tyrkiske køkken breder sig over hele verden, bliver flere og flere bekendt med appellen ved den klassiske tyrkiske morgenmad. Selvom det er kendt for sine fotogene oste og friske råvarer, byder den tyrkiske morgenmad også på en række unikke traditionelle retter, man ikke må gå glip af, når man er i Tyrkiet