Cittaslow langsom by i Tyrkiet Vize

Lille byliv er ikke let for en byboer. Vi er vant til at få hjælp fra maskiner og computere til vores daglige opgaver og købe alt hvad vi har brug for i plastemballage fra supermarkedet. Selvom det kan synes tiltrækkende for nogle, trækker bylivet os væk fra naturen og væk fra vores rødder. Det er umuligt at stikke vores bare fødder i jorden eller se nogen dyr i byen bortset fra de omstrejfende katte og hunde, der kæmper for at holde sig i live.

I øjeblikket bor mere end 4 milliarder mennesker rundt om i verden i byer, og ifølge FNs skøn vil to tredjedele af verdens befolkning, ca. 7 milliarder mennesker, være i 2050.

Selv om levestandarden betragtes som højere i byområder, trækker bylivet os længere og længere væk fra naturen og får os til at ødelægge autentiske steder, hvor livet er simpelt, mens lokalbefolkningen følger i deres forfædres fodspor, og deres livsstil beskytter.

Byen Vize i den nordvestlige provins Kırklareli er et af de steder, der har formået at beskytte sin egen unikke livsstil på trods af de voksende byområder, der omgiver den.

Vize blev indarbejdet i Cittaslow-netværket i 2012 og ligger mellem Istanbul og Edirne, to tidligere osmanniske hovedstæder, og er mirakuløst beskyttet af nysgerrige øjne, mens den bevarer sine naturlige og kulturelle skatte.

Med en befolkning på godt 12.000 er Vize berømt for sine lindetræer og honningen, der produceres af bier fra kalkblomster. Takket være sin historie, der går tilbage til 4.000 f.Kr., er Vize også berømt for sit køkken og blander fortiden med nutiden ved hjælp af lokale produkter.

Vize's historie går tilbage til de gamle grækerne. Byen kaldes i græsk mytologi med navnet Byzia, hvilket betyder vandnymfe. Vize tjente også som hovedstad i det trakiske rige, og mere end 40 tumuli, der tilhører kongeriget, kan findes omkring byen.

"Der er mange byer i Thrakien, men ingen kan lide Vize," sagde Georgios Vizyenos, en græsk romanforfatter fra det 19. århundrede, der blev født i Vize. Faktisk har byen Vize altid været et vigtigt centrum under det romerske imperium, byzantinske æra og osmanniske styre.

For historieinteresserede tilbyder byen de bedste seværdigheder, herunder Little Hagia Sophia Church, der blev omdannet til Gazi Süleyman Pasha-moskeen, efter at byen blev erobret af osmannerne, Vize Castle and Walls, Ancient Amphitheatre, Ferhat Bey Hammam (Public Bath) og Asmakayalar hule kloster.

Men hvis du er helt vild med naturen og det udendørs, tilbyder Vize nye eventyr. Vandfaldene i Cehennem, Çiftekaynaklar, Kıyıkoy Village og Yenesu Cave er de mest populære steder, hvor turister nyder den friske luft.

På trods af at være tæt på industribyer har Vize nogle af de mest frugtbare jordarter, der er egnede til økologisk produktion. Lokalbefolkningen kan lide at producere deres egen frugt og grøntsager og bruge dem i deres lokale opskrifter. Når du besøger Vize, skal du købe kalkhonning, ost og hardaliye, en type druemelasse (druesirup).