Cittaslow langsom by i Tyrkiet Taraklı


Ved første øjekast kan Taraklı, en lille by i den nordvestlige provins Sakarya, virke øde, men hvis du ser nærmere på, vil du se, at befolkningen i den lille by lever et fredeligt liv og driver deres egen forretning i butikkerne og huse, der stadig altid afspejler den arkitektoniske struktur i den osmanniske æra. Takket være denne unikke atmosfære blev Taraklı føjet til det italienske Cittaslow-netværk i 2011.

Byen Taraklı ligger i de tætte skove i Sakarya og skinner gennem det grønne landskab. Når du ankommer til Taraklı, byder du dig velkommen i den autentiske atmosfære og med åbne arme, hvilket faktisk får dig til at føle dig som en lokal i stedet for en besøgende, der besøger Taraklı for første gang.

På trods af at det er et lille sted, har det et levende socialt liv, hvor familier ofte samles for at nyde hinandens selskab. Som i de gode gamle dage i Anatolien bruger familier i Tarakli stadig kælenavne til deres familier i stedet for deres rigtige navne.

Vinteren ankommer her i midten af ​​november og varer indtil marts. I modsætning til de omkringliggende provinser dvæler sneen i Taraklı ikke længe, ​​og foråret er hilst velkommen omkring april. Hvis du besøger om foråret eller sommeren, finder du dig selv på et af de grønneste steder i Anatolien.

Hvis du kommer til Taraklı om efteråret eller vinteren, kan du blive hilst velkommen af ​​dystert vejr, men rolig, den venlige, varme velkomst fra lokalbefolkningen skræmmer alle dine grå tanker væk.

Taraklis brostensbelagte gader fører til hovedtorvet, som er omgivet af ottomanske huse, der er blevet restaureret og stadig bruges af lokalbefolkningen. Træhuse har stået tidstesten i over 300 år og har skabt en malerisk atmosfære til at bugtes gennem gaderne og skimte tider.

Yunus Pasha-moskeen, som blev bygget i 1517 af den legendariske osmanniske kejserarkitekt Mimar Sinan, er en af ​​Taraklis største attraktioner. Moskeen står højt i midten af ​​stedet og er bemærkelsesværdig for et varmesystem, der blev bragt til Taraklı i det 16. århundrede. For at bringe varmt vand til det offentlige bad ved moskeen designede Mimar Sinan et system svarende til den nuværende gulvvarme, hvor det varme vand ledes direkte under moskeens gulv. Moskeen er også kendt for sin robusthed og har ikke lidt en eneste revne efter jordskælvet i 1999, der ramte Tyrkiet og krævede tusinder af liv i regionen.

Caravanserai, eller den historiske kro, i Taraklı tilbyder stadig besøgende hyggelig indkvartering. Hvis du vil opleve Taraklis historiske atmosfære, er det et godt sted at starte at booke et værelse på kroen.

Mens du er i byen, skal du ikke glemme at stoppe ved det lokale marked for at tjekke byens håndlavede håndværk. Fra trækamme til træskeer og miniature Taraklı-huse kan du finde meget gode souvenirs til dig og dine kære, når du udforsker denne charmerende by.