Dolmus Tyrkiet tips

Dolmus er navnet på en tyrkisk minibus, der fungerer som en taxa. Minibussen kører på bestemte ruter og i henhold til faste rejsetider. Langs ruten stopper dolmusen normalt på hvert sted for at give passagererne mulighed for at komme ind eller forlade. I små tyrkiske byer er det den vigtigste måde for offentlig transport. Nedenfor vil jeg kort forklare egenskaberne ved en første tur med dolmus og angive, hvad du bør være opmærksom på.
Stop: Specielt markerede stopper for en dolmus er sjældne langs ruterne i Tyrkiet. Kun ved de sidste stop, busstationer eller vigtige steder er parkeringspladser, der er specielt forbeholdt Dolmus. Derfor er det ofte svært at finde en passende bus på forhånd uden kendskab til de lokale buslinjer. Busser i turistområderne har normalt retningen af ​​turen eller den endelige destination skrevet. I mindre landsbyer er der ofte ikke noget på bussen. Spørg hotellets personale eller den lokale befolkning, hvilken bus du skal eller kan tage. I badebyerne på sydkysten er det let og uden mange problemer.
Ombordstigning: Du har fundet ruten eller kender et parkeringssted, hvorfra du starter. Hvis bussen er parkeret, skal du bare træde ind. Hvis du er langs ruten, bølge tydeligt og i tide til dolmus-chaufføren og vælg et sted, der kan stoppes uden problemer.
Betaling og sats: Du betaler altid kontant og med tyrkiske lire i dolmus. En enkelt rejse i en by koster to til fire tyrkiske lira afhængigt af regionen. Busser kører også mellem større byer. For eksempel koster to timers tur fra Izmir til Bergama 15 tyrkiske lire med dolmusen. I badebyerne accepterer bilister undertiden euro, men giver dem en dårlig valutakurs. Med genopladelige billetter kan du ikke betale i dolmusen. Du laver mad til føreren og giver ham pengene og angiver, hvor du vil komme ud. Desværre snakker kun et par dolmus-drivere engelsk godt. Bare sig navnet på dit ønskede stop, for eksempel "Manavgat Bazaar", to gange tre gange, og føreren vil helt sikkert forstå dig. Ingen stop er annonceret i dolmusen.
På din første tur i dolmusen skal du helst sidde så langt tilbage i dolmus som muligt. Årsagen til dette er, at tyrkerne ikke går til føreren, når de går ombord, men giver pengene til andre passagerer at videregive. De fortæller dig i tyrkisk, hvor de vil komme ud og give dig pengene. Det er dit job at videresende pengene, men også informationen til chaufføren eller en rejsende for dig. Hvis du gerne vil deltage i dette ritual, så gå og sidde i dolmusen.
 İnecek var! Afslut venligst. Du kan komme væk hvor som helst langs ruten. Faste stop er næsten umulige, og fordi du ofte ikke kender ruten godt, er det svært at bestemme det rigtige sted. Spørg andre passagerer i dolmusen, at de fortæller dig det korrekte stop. Derfor fortæl det igen til føreren, hvor du vil hen. "İnecek var!" Betyr så meget som "afstigning venligst". Tal de to ord, hvis du vil gå væk.
Dolmus Etiquette: Rejsen med en dolmus bortset fra manglende tal og ind og ud er ikke meget anderledes end i dit eget land. Gør pladser tilgængelige for gamle mennesker, handicappede eller passagerer med små børn på deres våben. Kvinder sommetider ikke ønsker at sidde ved siden af ​​mænd, en kort øjenkontakt fortæller dig, uden at du taler et tyrkisk ord eller stedet ved siden af ​​hende er virkelig gratis.
Turen med en dolmus er en del af en tur til Tyrkiet! Bare kigge efter interessante steder i nærheden af ​​dit hotel og kigge efter den bedst mulige dolmus linje for at komme derhen.