Bartın by i det nordlige Tyrkiet

Bartın er en by i det nordlige Tyrkiet og hovedstad i provinsen Bartın.
Byen har omkring 50.000 indbyggere, ligger 14 kilometer inde i landet til Bartın River (Bartın Çayı), som er sejlbar for skibe mellem byen og Sortehavets kyst. Den Bartın floden er den eneste sejlbare flod for skibe i Tyrkiet. Historien om den antikke by Parthenios dateres tilbage til 1200 f.Kr.. Området var under reglen om hittitterne, frygierne, kimmererne, Lydierne og persiske makedonere. Senere det var en del af Romerriget og derefter det byzantinske rige, indtil det blev erobret af de tyrkiske seljukker. Bartın blev erobret af den osmanniske sultan Bayazid I i 1392.
Bartın er en historisk by. De vigtigste attraktioner er slottet, to kirker, basaren, det Kuskayasi monument og en hule i centrum af byen. Dele af den gamle by er nu under jorden. Træ Bartin huse vise de arkitektoniske karakteristika for de kunstretninger efter Tanzimat Fermani igen.
Bartın har et maritimt klima, med høje og jævnt fordelt nedbør i løbet af året. Somrene er meget varmt og fugtigt, og den gennemsnitlige daglige temperatur er omkring 21 grader i juli og august. Vintrene er kølige og fugtige og den gennemsnitlige daglige temperatur er omkring 6 grader Celsius i januar og februar. De fleste nedbør falder i efteråret og den tidlige vinter, snefald er meget almindeligt mellem månederne december og marts. Temperaturen af ​​vandet, såsom langs den tyrkiske sortehavskyst er altid cool og svinger mellem 8 og 20 grader hele året.
Der er mange gamle by ruiner inde grænserne af historisk Paphlagonien region. Gamle byer som Sesamos (Amasra), Kromna (Kurucasile) og Erythinoi (Cakraz) er placeret inden for grænserne af Bartın.
Strandene Inkumu, Amasra, Cakraz, Kızılkum, Mogada, Güzelcehisar og Bozköy er ikke kun den vigtigste i provinsen Bartın, men også i vestlige Sortehavsområdet. Marinaer i Amasra og Kurucasile er egnet til at blive på din yacht. Kurucasile, er kendt som det sted, hvor bjergene røre havet. Dette distrikt er også kendt for at bygge de fineste træ skonnerter i Tyrkiet. Nationalparken Küre ligger mellem Kastamonu og Bartin, i den vestlige region af Sortehavet. Denne park har en lang række af flora og fauna. De vigtigste arter, der lever i parken er hjorte, bjørne, ulve, ræve, sjakaler, kaniner, vildsvin, syngende fugle, rovfugle og krybdyr.
Den nærmeste lufthavn til Bartın er 38 kilometer væk, i Saltukova (Zonguldak). Bus Station Bartın er beliggende i centrum af byen og forbinder Bartın med alle provinser.